At forberede et godt oplæg

af | jan 18, 2022 | Præsentation

mand-der-forbereder-et-oplæg

Et oplæg er ikke bare et oplæg At forberede et oplæg kan sætte tanker i gang om hvad præcist dit formål med oplægget er. Ofte vil første tanke være, at du skal formidle et budskab. Men du kan overveje om der ikke også er andre formål der er vigtige at tage hånd om. Det kunne være, at dit oplæg giver dig mulighed for at skabe en bedre kontakt til dem du taler til eller taler med. Det kunne være, at du har behov for at justere på, hvordan andre tænker om den måde du arbejder på, og flette noget ind om dette ind i dit oplæg. Det kan være, at kompleksiteten i det du skal formidle, kræver en særlig opbygning. Rækkefølgen af dine oplysninger skal fange dine tilhørere, og kan fravige den rækkefølge der syntes logisk i første omgang.

 

Du styrer stemningen

Det kan være at du ønsker at nedtone noget, og samtidigt ikke ønsker at anklages for at fordreje fakta. Hvor lægger du pauserne, der giver folk mulighed for at fordøje det du siger? Hvornår kan folk stille spørgsmål, undervejs eller til sidst?

 

At øve sig er at vokse

De fleste af ovenstående spørgsmål vil finde deres svar, når du øver dig. Skriv din tale, tilrettelæg dine slides, og øv dig ved at tale højt. Øv dig på den måde du skal holde oplægget, om du skal sidde ved bord eller stå på en scene. Du vil blive forbavset over, hvor mange tanker og ideer om tilrettelæggelsen vil poppe op, når du bruger din stemme og hele din krop mens du øver. God fornøjelse!