Når de sidste passager skal forlade S-toget på endestationen midt i en kold og våd vinternat, skal DSB´s personale kommunikere med personer der bliver siddende fordi de er påvirket af alkohol eller andet, og typisk med højt musik i ørerne.
Gestikuleringen med hænderne ved ørerne, signalerer at vedkommende skal tage høretelefonerne ud, og det gør underværker. Det er en enkel metode til at tale til passagerens fornuft, at der skal kommunikeres, inden der siges at vedkommende skal forlade toget. Det virker konfliktnedtrappende. En af fordelene ved gestikuleringen er at medarbejderen kan holde sig på en sikker afstand og finde ud af om det er en medgørlig passager, eller om vedkommende er i dårligt humør og en der skaber ballade. Det kommer DSB´s medarbejdere desværre ud for mange gange.
Andre eksempler på gestikulering:
Mange tegn og bevægelser er universelle og forståes på tværs af sprog og kulturer.
Og bortset fra situationer hvor gestikulation er en essentiel del af den faglige kommunikation, som i eksemplet med S-toget, kan mange mennesker med fordel krydre deres personlige kommunikation med mere gestikulation.
Gestikulation gør kommunikationen mere levende og indlysende:
- Du forstærker dine udsagn
- Du viser mere tilstedevær og engagement
- Du talere mere til følelserne
- Du bliver i det hele taget nemmere til at forstå