Tag det roligt i konflikter

af | aug 18, 2020 | Konflikthåndtering

Den-kollektive-krop

Egentlig har du mest lyst til at give efter for din frustration og fortælle din kollega, at hun er mega irriterende, når hun igen kommer for sent til mødet og med det sødeste smil siger “undskyld”, mens hun sætter sig.

Men du gør det ikke, du behersker dig, fordi du foretrækker det konstruktive møde.

 

Adrenalinen kører dog rundt i kroppen på dig et stykke tid og du kæmper med følelsen af at ville gøre gengæld.

 

Ny norsk sociologisk forskning peger på, at denne følelse ikke kun er din individuelle sag, men hænger sammen med et system, hvor kroppe kommunikerer uden at vores bevidsthed kan følge med. Vores kroppe lader til at være i et kollektiv med andre kroppe. Det vil sige at vores kroppe bevæger sig sammen, svinger i samme takt, interagerer med hinanden hurtigere end vores følelser og tanker overhovedet kan følge med i.

 

Din lyst til at fortælle din kollega at hun er mega irriterende, er født af dette umiddelbare behov for at respondere, interagere med hendes entré, hendes bevægelse mod sin plads, hendes tilstedeværelse i lokalet. Det er så de andre kroppe, dem der holder sig tilbage fra at skælde hende ud, der hjælper dig til at synkronisere og lade som ingenting.

 

Det er ny forskning fra Universitetet i Oslo, publiceret af professor i Sociologi, Bjørn Schiermer, 24 maj 2020, der beskriver denne proces som opdagelse af den kollektive krop. Vores kroppe sam-agerer med hinanden, tænder og slukker for hinanden som et sammenhængende netværk, hurtigere end vores følelser og hjerner kan følge med i.

 

Tilbage til den irriterende kollega, har vi gang i den opgave at tænke hurtigere end kroppen reagerer. Forestiller vi os at de øvrige kollegaer ikke var tilstede, vil det efter min mening stadigvæk være en god idé ikke at løbe ufiltreret med irritationen, og i stedet prøve at tænke sig kort om hvordan og hvornår det er bedst at sige hun skal komme til tide.Man kan forestille sig hvordan den kollektive krop ville havne i et uendeligt, accelererende slagsmål hvis ikke nogen af os er i stand til at tænke stop før vores kroppe har gjort det af med hinanden.

 

Som ofte er det viden der fremmer udvikling. Viden om at din krop gerne vil løbe afsted med de andre kroppe, kan hjælpe dig til at forstå at det er hensigtsmæssigt at tage det roligt og holde tilbage med vredesudbrud. Det kan være meget konstruktivt, at “parkere” vrede og irritation til et tidspunkt, hvor du kan tale om tingene i afkølet tilstand.

 

Emnet kom op i Caseplay kurset ”Når Ledelse er Kommunikation”, for ledere i Lolland Kommune.

Læs mere om vores kurser i konflikthåndtering>>

Eller ring til os for et uforpligtende tilbud på 23422007